DET ROSA GULLET

Bacon sies å ha vært en del av vårt kosthold allerede for 3500 år siden, og romerne eksperimenterte med både tilbehør og tilberedelse i form av å koke bacon med fersk fiken, for deretter å brune det, og så servere det med en peppersaus til.

RIK OG ARTIG HISTORIE

 

Den engelske frasen «bring home the bacon» går helt tilbake til 1100-tallet, da en lokal kirke i Dunmow i England spanderte et stort stykke bacon til den mannen som kunne sverge foran Gud og menigheten at han hverken hadde sloss eller kranglet med sin kone i løpet av et helt år og én dag. En mann som kunne bringe baconet hjem ble høyt respektert i sitt lokalmiljø.

Utover i barokken ble bacon en råvare som var lett tilgjengelig og billig å produsere, og dermed ble det en vanlig kjøttressurs for europeiske bønder. Den dag i dag regnes Wiltshire, et område vest for London, primært kjent for kornsirkler og ikoniske Stonehenge, å være hovedsetet for industriell storproduksjon av bacon, etter at engelskmannen John Harris grunnla sin business her på slutten av 1700-tallet. 

PASSER TIL DET MESTE

 

Men mye har skjedd siden den tid. Ikke minst i forhold til bruksområder. Bacon fikk jo en ekstra oppsving da lavkarbodietten ble introdusert. Men bacon kan brukes i så mange  kombinasjoner man ikke tenker over. Du kan ha bacon på alt fra fisk til is. Sjokoladestrø er oppskrytt. Ingenting er som softis med sprøstekt bacon! Det eneste bacon ikke passer til er kransekake. Der går grensen. 200 gram mandler og 500 gram melis. Null bacon.

Du får jo også kalkunbacon, kyllingbacon og veggiebacon. Den evige diskusjonen om vegetarvarianten kan kalles bacon eller ikke, hopper vi over nå. Vi i Tulip lanserer tørrsaltet ternet bacon fra danske Frilandsgris i disse dager. Og vårt vegetaralternativ er laget på ert og potet, deretter saltet og bøkeflisrøkt. Det siste er helt avgjørende for den rike smaken.

UTRADISJONELL STRØ PÅ SOFTISEN

 

Jeg er for at vi kan leke oss litt mer, og har gjort mange forsøk underveis, noen villere enn andre. Jeg prøvde for eksempel bacon til krokanis hjemme. Det var ikke så vellykket. Ble for mye gitt, selv for meg, smør på flesk. Det med softisen prøvde jeg ut i den lokale issjappa der jeg bor, og kom med sprøstekt finhakka bacon i lomma da jeg bestilte softis i kjeks. Det så ut som de tenkte at her kommer en klin gæærn viking. Det hører med til historien at denne komboen ikke ble en innertier. Den er nok mer for spesielt interesserte. 

KARAMELLISERT BACON

 

Jeg ser på bacon som krydder og en smaksforsterker. Ikke det at jeg ikke har respekt for husmannskost, altså, men det er på tide å ta ett skritt videre, kanskje to. Både fisk og gryteretter, grønnsaksblandinger og alle supper blir bedre med bacon. Selv en kald fruktsuppe som dessert vil bli bedre med karamelliserte sprøstekte baconskiver. Du kan enten brune terninger i steikepanna og strø på sukker når du er ferdig, eller steke skiver i ovn med brunt sukker oppå. Jeg bruker ofte den siste metoden. Det blir alltid vellykket, og utrolig godt.

Det samme gjør jeg til en tradisjonell frokost: Steker alltid baconskivene i ovnen, det går raskere, og det blir sprøere. Sunnere og kanskje, skjønt sunnhet muligens ikke hører hjemme når vi snakker tradisjonelt bacon.

KAMSKJELL MED POTETMOS

 

Baconterninger er ypperlig til alle typer fiskeretter og sjømat. Jeg varmer litt nøytral rapsolje først, for å få den sterke varmen. Så blander jeg gjerne i litt meierismør, helst Rørossmør på slutten av stekingen, for å forsterke smaken. Nå er det jo skreisesong, og bacon er naturligvis førstevalget av tilbehør både til den og torsk og ikke minst lutefisk.

Da vi satt på hjemmekontor her rett før jul, kom jeg på noe originalt som har blitt en favoritt: Hjemmelaget potetmos, sprøstekte baconterninger, noen grillede sherrytomater for syrebalansen og grillede kamskjell anrettet med soyasmør. Det brunede smøret tilsettes soyasaus og finhakket fersk ingefær, persille, chili og hvitløk. Soyasmøret setter veldig god smak på kamskjellene, siden de i seg selv ikke er altfor smaksrike.

VAFLER, BRIE OG GRØT

 

Så må vi ikke glemme vaflene. Jeg anbefaler vafler av grov røre, gjerne med havregryn og timian i. Her kan du gjøre en artig vri: Ta to vaffelplater, legg brie, honning og stekt bacon mellom dem, og varm begge platene til brien smelter. Dette kan vi med litt velvilje kalle en tilnærmet sandwich.

Også er det helt naturlig for meg å bruke bacon til taco, med terninger på toppen av kjøttet.

Og hva med risengrynsgrøt? Jeg spiser aldri en grøt uten bacon, enten det er rømmegrøt, smørgrøt, fløyelsgrøt eller semulegrøt. Jeg elsker blandingen av salt og søtt: Sukker, kanel, smørøye, og et par skiver med bacon må til.

GJEMSEL MED EGG OG BACON

 

Til slutt vil jeg gjerne sprite opp helgens weekendfrokost med følgende: Skrell en avokado, ta et bløtkokt egg og gjem det inni avokadoen, surr bacon rundt og stek i ovnen til baconet er sprøstekt. Denne er himla god, og kan fort bli en vinner! Spesielt med champagne til. Noe å tenke på for påskeharen kanskje?

Vår filosofi er relativt enkel: All mat blir bedre med bacon!

God helg!