FISK OG GRIS – EN FORTREFFELIG KOMBO

Høsten er på vei, og vi nærmer oss den tiden på året hvor folk søker etter gode oppskrifter på lutefisk, som er den fiskeretten folk først og fremst forbinder med bacon som tilbehør. Men saken er at bacon kan brukes til så mange andre typer fisk, både til hverdag og i mer festlige lag.

Steinbitfilet Og Kyllingbacon

BARNEVENNLIG BACON

De fleste hvitfisktyper smaker jo ikke veldig mye i seg selv. De er magre, så bacon og litt baconfett passer som hånd i hanske, og tilfører god smak. I tillegg er jeg overbevist om at barn vil spise litt mer fisk, ja kanskje til og med begynne å elske det, hvis du setter fram en skål med baconterninger, som de selv kan få lov å strø over fiskeretten.

Jeg har en barnevennlig artig smakssak på lur: Krydre seifilet med tacokrydder, og stek den sammen med bacon. Putt alt i en tacolompe sammen med litt råkost, gjerne gulrot, kål, eple og agurk, og spis det som en wrap.

Sprøstekt bacon er for meg en helt naturlig følgesvenn til seibiffen på tirsdager. Til festmiddagen med gode venner på lørdagen ville jeg kanskje valgt en mer glamorøs meny, for eksempel stekt kveite med hjemmelaget hollandaisesaus. Har du i tillegg vært på tur og fått sanket inn litt av skogens gull, server gjerne kveita med smørstekte kantareller, og sprøstekt Tulip bacon i skiver eller terninger.

Bacon surret scampi

GRISETE BREIFLABB

Grillsesongen har jo vart lenge i år, og varer kanskje fremdeles for de ivrigste. For dere grillentusiaster vil jeg anbefale å starte nederst på grillspydet med en av Tulips baconskiver, skjære breiflabbfilet i biter som du kun krydrer med salt og pepper, og så tre fiskebitene på grillspydet i mellomrommene mellom baconskiven. Siden baconskivene våre er tjue centimeter lange, får du plass til fire breiflabbiter på et passende langt grillspyd. Denne «grisete» breiflabben er god med risotto til, som gjerne kan ha litt ekstra løk og bacon i seg. Og glem ikke: Alltid revet parmesan over risottoen ved servering!

HEFTIG HEMMELIGHET

Hvis du har lyst til å gå for et alternativ til tradisjonell torskemiddag kan du skinnsteke torskefilet, som gjerne serveres med en blomkål- og persillerotpuré tilsmakt med godt smør og fløte. Så kan du smelle til med en heftig hemmelighet jeg herved røper: Tryll fram en baconsalsa! Fres baconterninger i godt smør, ha oppi delte cherrytomater, finhakket chili, litt hvitløk så det ikke tar baconsmaken, og ristede pinjekjerner, og la alt småsteke i åtte til ti minutter, til det har blitt en god salsablanding. Den originale torskeretten passer godt med stekt broccolini til. Og denne broccolisorten som har ekstra lang stilk, noe som er både visuelt dekorativt og smaker godt, steker jeg selvfølgelig i baconfettet. Dette er min nye favorittrett!

BØKEFLIS I BÅNN

Og angående den sagnomsuste lutefisken, har vi det beste baconet til den. Vi tilsetter ikke sukker, og bruker heller ikke røykaroma. Vårt bacon er ekte bøkeflisrøkt, som gjør at den er rik på smak, og har «det lille ekstra». Når baconet er stekt tilsetter jeg godt smør til det blir nøttebrunt, og har dermed baconfettet klart til servering med bare gode naturlige smaker. Enklere og bedre kan det ikke bli.

Karmallpudding

KARAMELLPUDDINGEN SIN

Jeg er nå midt i et prosjekt hvor jeg spiser en baconrett hver dag, for å gjøre meg enda mer kjent med bacon, og for å finne ut av smaker og nye kombinasjoner. Så hvis barna fremdeles ikke er overbevist om fiskens fortreffelighet etter at du har prøvd å lure den inn med bacon, kan du kanskje lokke med en dessert etter fiskemiddagen:

Karamellpudding med sprøstekt Tulipbacon og finhakket chili i bunnen av formen før karamelliseringsprosessen. Tøft og nydelig på én gang, eller hva?