ALDRI SUR MED GOD MAT PÅ TUR

Sannelig sier jeg dere: Det er fullt mulig å lage mat ute selv om det er vinter, enten du er på hytta, på verandaen, eller bare ute på tur, og om du velger bål, grill eller bålpanne. Jeg foretrekker den siste, da det gir mer action med høye flammer. Hva med å overraske turkameratene med en god gammeldags cowboyfrokost, med egg og Tulip bacon og bønner i tomatsaus? Det er heller ikke noe i veien for å ha med seg en pakke god dansk salami, smør, Tulip grov leverpostei og brød i sekken hvis du skal litt lenger enn verandaen.

Slow Cooked på tur

ENKELT Å FORBEREDE

I motsetning til hva mange kanskje tenker, er det Ikke mye ekstra styr med å lage mat eller å spise utendørs, hverken når det kommer til ingredienser eller utstyr. Det er enklere enn du tror! Til cowboyfrokosten trenger du bare en liten kasserolle, en stekepanne eller to, og en stekespade. Og som sagt: Du trenger ikke å gå milevis på tur heller, det er selve kosen med å spise ute som frister. Snart er det vinterferie for mange, og deretter går det fort mot påske, da vi alltid har påskesol, ikke sant? Her kommer noen tips og tanker om hva du kan servere og hvordan tilberede godsakene i friluft.

TIL TOPPS MED MUFFINS OG PIZZASNURRER

Pizzasnurrer er alltid populært, både for store og små. De kan jo fylles med nesten hva som helst, fra ost til biff, men jeg har selv to favoritter, og det er med Tulip pulled pork og Tulip bacon. Pulled pork er superenkelt å ha med seg på tur: Bare å varme opp i primusen og koke den. Liten jobb og ferdig på tjue minutter. Når man er på tur vil man jo gjerne ha digg mat, men ikke stå og kokkelere i timevis! God mat er et fint lokkemiddel for hele familien når man kommer fram til rasteplassen eller turmålet, uansett ambisjonsnivå. Alle liker å bli premiert, og få en belønning når man endelig er framme. Det skal så lite til for å opprettholde motivasjonen.

Jeg liker å overraske med litt utradisjonelle kombinasjoner. Muffins, for eksempel, som mange forbinder med dugnader og barnebursdager og klissete melis på toppen. Hva med en salt matvariant? Du mikser sammen en muffinsdeig uten sukker, og har i salt og timian og oregano istedenfor. Så fyller du på med finhakket rød paprika, vårløk i tynne strimler, litt revet ost og lettstekt Tulip baconterninger. Stek muffinsene i forkant, så kan du bare pakke dem inn i folie, og lunke dem litt på bålet før servering. En sikker vinner!

TILBEHØRET SOM BLIR TIL MENS DU GÅR

En annen vellykket godsak du ikke kommer utenom, er en mer tradisjonell gjenganger, nemlig pølser. Ta med varmt vann på termos, og pakk med deg Tulips røde pølser, lomper, ketchup og sennep, en deilig dansk hjemmelaget remulade, samt syltet rødløk som et alternativ til den litt mer vanlige sprøstekte løken.

Syltet rødløk er superenkelt å lage: Du bruker en del eddik, to deler sukker, og tre deler vann som kokes opp og helles over den oppkuttede rødløken. La den stå og trekke minst to timer, gjerne lenger. Du kan lage den før du legger ut på tur, så er den ferdig når du kommer fram. Et herlig tilbehør til de nytrukkede røde pølsene som har godgjort seg i termosen i ti minutter. Syltet rødløk er litt søtlig og barnevennlig i smaken, og holdbar i 14 dager i kjøleskap. Dette sto på menyen da jeg selv var på Gaustadtoppen, og er garantert velsmakende.

SALTMAT OG SØTMAT

En annen herlig rett på tur er stekte baconpannekaker på primus eller gassbluss. Dette krever heller ikke mye planlegging. Du tar bare med deg pannekakerøre på flaske, stekepanne og olje, og terna Tulipbacon, steker baconet på stedet, heller pannekakerøra over, og vips har du de lekreste baconpannekaker, der både sukker og blåbærsyltetøy også hører med. Det gir den deilige crossoversmaken av salt og søtt.

En variant er å lage litt tykkere pannekakerøre, steke to skiver Tulipbacon sprø, snu  baconskivene, og helle den tykke pannekakerøra over, så blir det to lapper med bacon inni. Denne varianten egner seg best å steke i jernpanne på bålpanna, og smaker også godt med blåbærsyltetøy ved siden av.