Historien om Tulip Bacon
Tulip varemerke med tre tulipaner var det første varemerket registrert i Danmark. Det var i 1909.
Les følgende historie om Tulip Bacon her...
Kineserne er veldig tidlig ute og lager det som minner om historiens første bacon. På den tiden var det allerede avlet og slaktet griser i over 3000 år i regionen, men nå begynner de å konservere grisebrystkjøttet med salt.
De gamle romerne har slått noe av et raffinert kjøkken opp i de 1300 årene som Romerriket eksisterte. De har tilgang på råvarer, teknikker og ville krydder fra alle deler av kongeriket, og en av rettene som dukker opp er romernes svar på bacon. Det kalles ”Petaso” og er oppdrettet svinekjøtt, tilbredet med fiken, og etterpå grillet med krydret peppersaus.
Ordet ”bacon” begynner å ta form, og det skjer på engelsk fra middelalderen. Det er ikke britene som kan ta hele æren, for både tyske og franske middelalderdialekter bruker ord som ”bako” og ”backe”, som alle betyr noe med ”tilbake”.
Nesten alle bønder over hele Europa har noen få griser løpende i grisehuset, og det gjør gris til en tilgengelig vare. Salting og røyking er velkjente konserveringsteknikker, og dette gjør bacon til en vanlig råvare i bøndenes kosthold.
Britenes appetitt på bacon er ubestridelig, og i bacon hovedstaden Wiltshire, hvor det også drives oppdrett av spesielle bacongriser, etableres verdens første industrielle baconproduksjon.
Danske bønder begynner smått å øke prduksjonen av svin, nå som USA og Russland oppgraderer sin korneksport, som ellers har vært Danmarks viktigste eksportvare.
Krigen med Tyskland setter en stopper for salget av levende griser til Hamburg, hvor de vanligvis omdannes til bacon. I stedet foredles kjøttet lokalt i Danmark, og dette stimulerer dansk baconproduksjon. Mens tyskerne etter krigen i 1864 anstrenger seg for eksport til Tyskland, er en voksende engelsk befolkning sultne og klare til å kjøpe det gode danske baconet.
Danske griseprodusenter tar en titt på sine kollegaer i meieriverden, og etablerer den første sameide baconproduksjonen. Dette er ingen dårlig idè, og det tar ikke lang tid før det dukker opp flere små samvirke spekeslakterier over hele landet – faktisk så mange at det er rundt 1900 flere andelsslakterier enn privateide.
Danmark vil ha verdens beste spekegriser, og på begynnelsen av 1900-tallet hekker dyktige bønder seg fram til det som skal kalles den danske landrasen. Det anses som noe av en bragd at grisen blant annet er oppdrettet til å ha et ekstra ribbepar – og det gir bare noen centimeter mer bacon per gris.
Tulips varemerke med de tre tulipanene er det første varemerket som er registret i Danmark. Det skjer i 1909. Første gang merket brukes i eksportsammenheng er i 1912 i forbindelse med eksport til Engeland.
Det danske baconet er satt på en formel, for her er standarden definert nøyaktig for hvordan svinekjøttet skal saltes, kuttes og røykes, for å leve opp til de høye kvalitetskravene til ”Danish Bacon”.
99 prosent av verdens baconproduksjon går nå til de sultne britene som spiser bacon flere ganger i uken. De har sans for god smak, og foretrekker derfon den milde, lettrøkte ”Danish Bacon” i den jevnt høye kvaliteten, fremfor de mer barske amerikanske og kanadiske produktene.
For første gang i historien kan dansker gå på baconbar! Det skjer på det årlige dyrskuet i Horsens, hvor du kan kaste deg over brennede kjærlighet til 3 danske kroner, og eggerøre med bacon til beskjedne 2,50 danske kroner.
En gruppe baconglade studenter i delstaten Coloradi i USA er så gale etter den sprø kjøttbiten at de lanserer den internasjonale bacondagen. De møtes til baconsmaking, konkurranser eller felles matlaging – så lenge det er MYE bacon på menyen. I England setter studenter i Manchester dagen i januar som en ”trøst” i forhold til de kommende eksamenene.
En bacon-mani rammer USA og Canada med ville oppskrifter som vanligvis deles på sosiale medier. Svigerfaren Bacon Explosion og bacon med sjokoladetrekk får internett til å dryppe av baconfett, baconsalget eksploderer over noen år. Så mange som 65 prosent av alle amerikanere mener at bacon bør være nasjonalretten i USA.
Tulip Bacon har bursdag og fyller 125 år! I den forbindelse tar den det populære merket på Europatur, hvor baconbussen kommer til blant annet Sverige, Tyskland og Italia.
Ikke et øye er tørt siden den første ikoniske Bacon-genseren kom til jul 2017! Genseren er designet i stil med den klassiske og til eksentriske amerikanske/engelske julegenseren, og gir kulturstatus til dedikerte baconelskere. Og i en slik grad at det hvert år blir designet en vintage bacongenser til jul.