Ønsk gjestene velkommen, mens maten lager seg selv

Er det mulig, sier du? Da skal du få noen tips her. Vi tar oss av matlagingen, du tar deg av det sosiale. Det er nemlig både mulig og sant. At vi kan invitere venner og familie til sosiale lag ved å bruke Tulips slow cooked i alle varianter.

Noe av hemmeligheten bak dette er at du lager en god mise en place – som er kokkespråket for en god forberedelse: Kutte grønnsaker til det man skal woke, skjære tomatene i skiver til hamburgeren, lager cole slaw i forkant. Da er du allerede på god vei til et hyggelig måltid sammen med venner.

FORDELENE MED FORBEREDELSER

Og jo mer man har forberedt, desto lettere er det å være gjest i eget selskap. Folk er gjerne litt engstelige for å invitere, redd for at maten ikke skal bli bra nok, at man skal bli stående på kjøkkenet hele tiden. Men om alt er godt forberedt, kan man servere en velkomstdrink - eller to - mens kjøttet steker. Så er det bare å rive kjøttet, og servere etterpå. For slow cooked kjøtt rives, ikke skjæres, så mørt er det.

VARIASJON OG VALG

Og mulighetene er mange for å variere. Du har Pulled Pork barbeque, Pulled Pork Asian style, du får en tacovariant og også Pulled Chicken. Jeg har plukket ut noen retter, slik at du har hele syv valg:

Jeg starter med å anbefale Pulled Pork a la Burgund, en lekker rett inspirert av den franske klassikeren Boeuf de Borgogne. I vår versjon bruker vi Pulled Pork. Først freses litt Tulip Bacon i litt godt smør, deretter tar man oppi perleløk og frisk champignon. I kjent stil helles det så på rødvin og kjøttkraft, og når væsken er kokt opp skal Pulled Pork bare legges oppi og trekke i fem minutter før gryten jevnes og toppes med finhakket frisk timian rett før servering. Denne retten kan gjerne serveres med hjemmelaget potetmos. Og nøkkelen til den er en del smør og fløte. Hemmeligheten bak denne er en del smør og fløte.

 

SUPPE PÅ SØTPOTET

Så hopper vi rett fra gryta til en deilig søtpotetsuppe. Den kan smakes til med hvitløk og chili, og som topping i suppa anbefaler vi Pulled Chicken. Stek Pulled Chicken som anvist på pakken, på 180 grader i cirka 20 – 25 minutter. Skrell søtpotetene og noen gulrøtter og del i biter, skjær opp hvitløk, chili og løk, og start med å frese dette i en gryte. Deretter tilsetter du bitene med søtpotet og gulrot. Fyll på med kokosmelk og kjøttkraft, og la det hele koke i cirka 15 minutter til grønnsakene er møre. Gjør suppen glatt med en stavmikser, og smak til med salt og pepper. Server med nyrevet Pulled Chicken toppet med litt frisk timian.

SPRØTT SVIN

Vi har laget vår egen variant av crispy duck som vi kaller crispy pork. Tipset her er å strimle gulrot, stangselleri, vårløk og agurk som legges i kaldt vann, for da holder de seg sprø til

gjestene ankommer. Stek Tulips Pulled Pork som anvist på pakken. Varm så de tynne lefsene over damp når det er fem minutter igjen av steketiden, slik at alt blir varmt samtidig. Dette er en koselig sosial rett. Gjestene tar hver sin tynne lune lefse, som fylles med kjøtt og grønnsaker og kanskje litt hoisinsaus og ruller sin egen crispy pork. Da er det lett å sitte lenge til bords, og nyte hverandres nærvær. De beste tynne lefsene finner du i butikker med asiatisk utvalg.

TULIP TIL TAPAS

Så kommer vi ikke utenom en egen tapasrett, som også kan brukes som tilbehør til en annen rett: Bakt potet toppet med Tulip Pulled Pork. Dette er en enkel rett. Du baker potetene i ovnen i en time, hvorav Tulip Pulled Pork kan være med inn i stekeovnen i de siste 25 minuttene. Da blir begge deler ferdig samtidig. Riv kjøttet når det er ferdig, og bland i litt finhakket vårløk og paprika. Så deler du potetene i to, og tar bort litt av poteten med en skje i midten, legger på litt revet kjøtt, topper med litt ost og gratinerer under grillelementene i ovnen. Husk å følge godt med, slik at det ikke brenner seg!

DEN KLASSISKE BURGEREN

Og når vi snakker om Pulled Pork eller Pulled Chicken, kommer vi ikke utenom en burger.

Start med å steke kjøttet som anvist på pakken – i cirka 25 minutter på 180 grader. Når det er ti minutter igjen av steketiden, stek litt Tulip bacon i ovnen på et stekebrett, lag en god coleslaw, se oppskrift under. Smør burgerbunnen godt med aioli, legg på salatblader og sprøstekt Tulip bacon, tomat og en stor neve med revet Tulip Pulled Chicken. Topp det hele med en skje med hjemmekomponert cole slaw, og legg så på burgerbrødtoppen. For de som ønsker det er det litt snadder med pommes frites til. Tipset her er igjen å ha laget det meste på forhånd, slik at man bare tar alt som er forberedt fram mens kjøttet steker. Slik blir aftenen lang, og kan nytes både før, under og etter måltidet.

 

MIDDAG ELLER LUNSJ

Dette flyter elegant over i neste rett: Flaming Pulled Pork der hovedtilbehøret er ovnsbakte rotfrukter, marinert i olje med urter og hvitløk. Både kjøtt og grønnsaker gjør seg selv i ovnen, og marineringen gjøres i god tid før gestene kommer. Jeg bruker gjerne pastinakk, persillerot, regnbuegulrøtter, og fennikel. Velg en god olje, grovt havsalt og timian og gjerne litt basilikum. Kjør olje, salt og friske urter glatt med stavmikser, hell over de skrelte og delte grønnsakene, og la det ligge i et par timer i marinaden. Dette stekes sammen med Pulled Pork i ovnen i 20 - 25 minutter. Denne retten til middag vil gjøre seg godt med fløtgratinerte poteter, til lunsj kan det ofte holde med en nystekt baguette ved siden av.

UKOMPLISERT, SMAKFULLT OG FRISTENDE

Og helt til slutt har vi steam buns med Pulled Chicken. Fordelen her er også det du kan gjøre i god tid i forkant. Du kan sylte rødløk og marinere grønnsakene før gjestene kommer, sånn at når de står utenfor døren er det bare å steke Pulled Chicken som anvist på pakken; på 180 grader i 20 – 25 minutter. Når det er ti minutter igjen av steketiden kan steams buns dampes i en dampkoker, da er kjøtt og buns ferdig samtidig, og du kan bare sette fram den syltede rødløken og de marinerte grønnsakene. Server med nyrevet kjøtt og gjerne råstekte ananas og gulrotbiter. Sett fram hoisinsaus, sursøt saus og litt frisk koriander, og la gjestene montere sine egne steambuns fylt med noe for enhver smak.

 

Det er enkelt å invitere gjester når man forbereder seg, og bruker disse produktene. Ingen av de syv rettene er kompliserte, alle er smakfulle og fristende, både å lage og servere.

Slow cooked