Uhyggelige oppskrifter til Halloween

Halloween har etter hvert blitt ganske populært her hjemme. Det kan vi forstå, da det er en morsom tradisjon for hele familien. Høytiden byr blant annet på gresskarutskjæringer, skumle kostymer og deilig retter med gresskar som er med på å spre ekte Halloween-stemming i hjemmet. 

Vi har samlet en rekke skremmende gode og enkle oppskrifter som samler hele familien rundt bordet til en koselig Halloween-kveld. Vi har blant annet en baconpakket mumie, fylte paprika som ser ut som et lite gresskar og en kremet gresskarsuppe - servert i et gresskar, selvfølgelig. Hva velger du å lage?

GRESSKARUTSKJÆRING

Vil du også skjære ut et Halloween-gresskar i år slik at det kan pynte dørstokken og ønske gjestene dine velkommen? Enten du er mer interessert i skumle gresskar eller morsomme gresskar, har vi en guide til hvordan du skjærer gresskar, samt tips og tricks.

 

Gresskar utskjæring er både en morsom aktivitet som du kan gjøre sammen med hele familien eller kose deg alene. Det er mange gresskar ideer, da du kan lage mange forskjellige typer, for eksempel med tekst som "Jeg elsker bacon" eller et landskap med søte små griser. Du kan også lage de populære ansiktene eller gresskarhodene, som enten kan se skumle eller søte ut - alt er opp til deg.

Dette trenger du, når du skal skjære ut et gresskar:  

 • - 1 x gresskar 
 • - En mal (printet eller tegnet på frihånd) 
 • - Plastfolie
 • - Blyanter
 • - Sprittusj
 • - Stor kjøkkenkniv 
 • - Mindre kniv, for eksempel urtekniv eller skalpell  
 • - Spiseskje  
 • - Bøtte eller stor bolle
Det skal du bruge til Halloween udskæring

Slik skjærer du gresskar trinn for trinn:

 1. Finn et pent jevnt gresskar uten for mange riper i overflaten og gjerne med grønn topp.
 2. Tegn eller finn et fint motiv hvor det enkelte steder er mulig å skjøre helt gjennom og andre steder kun fjerne ytterskallet. Husk, hvis det skal være et stearinlys i, er det avgjørende at du skjærer hele veien igjennom, slik at lyset kan få oksygen og varmen kan slippes ut. 
 3. Legg plastfolie over malen og tegn malen over på plastfolien. 
 4. Legg folien over gresskaret og fest det med tegnestifter. 
Udskæring af græskar
 1. Skjær ut malen forsiktig på gresskaret - ikke for dypt. Bare slik at motivet kommer tydelig frem på overflaten. 
 2. Fjern så folien og lag et hull i toppen av gresskaret.
 3. Begynt så å hule ut gresskaret. Ta ut rikelig, slik at det blir tynne "vegger".
 4. Nå kan du skjære ut motivet - noen steder må du skjære helt igjennom og andre steder bare fjerne skinnet. Med disse tynne "veggene" vil lyset skinne fint gjennom, og det skaper en fin dynamikk. 
Tips: Når du er ferdig, så smør gresskaret inn i Atamon. Det gir gresskaret en bedre holdbarhet.
 1. Når du er ferdig, kan du plassere den på forskjellige steder i hjemme og kanskje ute på dørstokken slik at gjestene dine kan se det fine mesterverket. 
I Love Bacon Græskar

Hvor kommer halloween fra?

Tradisjonen kom trolig fra USA med etterkommere av hedenske kelterne. Dagen var da en slags nyttårsfeiring ifølge keltisk folketro. 

En overgangsfest mellom sommer og vinter, hvor man ønsket vinteren velkommen og da farvel til sommeren. Da sommeren gikk i dvale, fortjente sommeren en takk med et ønske om en fruktbar retur.

Det var også en kveld for å minnes avdøde venner og slektninger.

Halloween i dag

Halloween er i dag mest kjent for å være en amerikansk tradisjon som kom til Norge på 1990-tallet, men vi har faktisk allerede feiret allehelgensaften - som er det norske navnet - lenge før sikken fant veien over Atlanterhavet. 

I Norge er noe av skrekken erstattet med god og fin feiring. Familien samles for å skjære gresskar og ha fester med skumle kostymer. Barn og voksne kler seg ut som spøkelser hekser, demoner, zombier og andre skapninger.

Tradisjonen med knask eller knep har imidlertid ennå ikke blitt like stor i Norge som i USA. En av de uskrevne reglene er at man kun ringer på hus som er dekorert med Halloween-pynt.